Alla löytyy vastauksia eniten kysyttyjen kysymyksiin, jos vielä jäi epäselvyyksiä, ota yhteyttä.

Mikä on MerkkausDNA/ SmartWater?
Vastaus: SmartWater on läpinäkyvä merkintäneste, jonka jokainen säiliö sisältää ainutlaatuinen koodin, mitä Poliiisi kutsuu MerkkausDNAksi. Neste harjataan kohteeseen missä se kuivuu ja on erittäin vaikea poistaa. Merkkaus näkyy vahvasti keltavihreänä erikois UV-valossa.
Tämä keltavihreä väri on ainutlaatuinen meidän luonnollisessa ympäristössä. Ainutlaatuisen koodin rekisteröityminen kansainvälisessä tietokannassa antaa Poliisille mahdollisuuden jäljittää tuotteen omistajaa. Ensisijaisesti SmartWater on varkauden ehkäisevä vaikutus, suojaamerkinnän, varoittavien tarrojen ja kilpien avulla.

Mitä voi merkitä SmartWaterilla?
Vastaus: Merkkausneste kiinnittyy kaikkiin materiaaleihin, mutta kehoitamme varovaisuuteen kun merkitsette antiikkia tai herkkiä tuotteita. Ota yhteys, jos olet epävarma!
• Elektroniikka
• Lastenrattaat
• Koruja
• Urheiluvarusteet, ratsastusvarusteet, golfvarusteet ym
• Auto, auton osat, lisävarusteet
• Moottoripyörä
• Mopo
• Polkupyörä
• Vene, veneosat, lisävarusteet
• Perämoottori
• Kaikki veteen ja veneilyyn liittyvät tuotteet
• Ruohonleikkuri
• Mönkijä
• Lentokone ja kaikki ilmailuun liittyvää
• Kaikki mahdolliset Sinulle tärkeät tuotteet, vain mielikuvitus on rajana!

Miten merkitsen esineen?
Vastaus: Harjaat nesteen sinne minne haluat merkinnän, suosittelemme vähintään kolmesta viiteen (3 – 5) eri merkkauskohtaa jokaiseen tuotteeseen. Mitä isompi tuote mitä merkataan, suosittelemme enemmän merkkauspisteitä ja isommalle alueelle. Laita merkkaus neste niin moneen kohtaan, kun mahdollista, erityisesti liitokset, ruuvinpäät, karheat kohdat, ontot kohdat ja pintoihin missä ei ole kovaa kulutusta. Huoneen lämmössä neste kuivuu n. 20 – 30 minuutissa, sen jälkeen neste kovettuu tuotteeseen seuraavat 24 tuntia.
Kuinka monta tuotetta voin merkitä minun SmartWaterilla?
Vastaus: Yksityisille tarkoitettu pullo sisältää 6 ml merkkaus nestettä. Se riittää ainakin 50 kohteeseen joilla on 3 – 5 merkkauskohtaa (tai vähintään 400 merkkauspistettä).

Kuinka kauan merkkaus kestää?
Vastaus: SmartWater säilyy n. 2 vuotta ( ks parasta ennen pullosta). Merkinnän jälkeen SmartWater takaa, että metallipohjainen ainutlaatuinen koodi ja fluorscens väri säilyy vähintään 5 vuotta ulkoilmassa (testinormi PAS820:2012 mukaan). Käytännössä on täysin mahdollista, että MerkkausDNA kestää kauemmin riippuen ympäristöstä. Jos haluat olla täysin varma 5 vuoden jälkeen, että sinun merkkauksesi näkyvät ja voidaan analysoida niin silloin sinun pitää ostaa uusi merkkaus paketti.

Voiko merkkauksen poistaa?
Vastaus: On äärimmäisen vaikeaa poistaa merkkaus ilman että tuote vahingoittuu. Kaikki mitä laboratorio ja Poliisi tarvitsee on ¼ millimetri merkkauksesta, se riittää tekemään laboratorio analyysin että oikea omistaja tuotteeseen löytyy.

Miten rekisteröin minun SmartWater koodini?
Vastaus: Internetin kautta tapahtuu rekisteröytyminen.

Onko vuosimaksua tai rekisteröintimaksua?
Vastaus: Ei. Koskaan ei tule muita maksuja kuin ostoshinta. Ei myöskään laboratoriotutkimuksista, jos Poliisi joutuu tekemään rikostutkinnan.

Kuinka kauan minun tietoni pysyvät tietokannassa?
Vastaus: Ikuisesti.

Pitääkö tietokantaan rekisteröidä kaikki eri tuotteet mitä merkitsen?
Vastaus: Ei, silloin kun koodi rekisteröidään talouteen ja monta eri kohdetta merkataan samalla nesteellä. Ainoastaan organisaatio tai henkilö, joka omistaa koodin rekisteröidään.
Poikkeus on, jos kyseessä on yksittäinen tuote esim. kone, ajoneuvo, polkupyörä, vene, moottoripyörä jne., mikä merkataan ainutlaatuisella koodilla, joita on myytävänä erikseen ja silloin pitää valita se, kun rekisteröi tuotteen ja koodi seuraa sitä ikuisesti.

Miten minun pitää toimia, jos myyn tuotteen mikä on merkattu SmartWaterilla?
Vastaus: Meidän kotisivuiltamme löytyy dokumentti mitä suosittelemme, että käytät myyntihetkellä. KS. Omistajan vaihto/ Tuotteen poisto kohdassa Dokumentit. (HUOM! Tulossa, ei löydy vielä!)
Voit myöskin kirjoittaa kuittiin että tuote on merkattu SmartWaterin merkkausDNAlla. Tärkein tieto on että SmartWaterilla merkattu tuote ei anna omistajan oikeutta vaan pelkästään jälittävyyden ja ostoskuitti on edelleen tärkein.

Onko SmartWater vaarallinen terveydelle tai ympäristölle?
Vastaus: Ei, SmartWater ei ole luokiteltu kemikaaliksi mikä on myöskin tutkimuksissa osoitettu.

Minun rekisteröintiä ei ole vielä vahvistettu?
Vastaus: Netin kautta tehty rekisteröintiin menee noin 14 päivää, jos olet antanut sähköposti osoiteesi oikein.

Miten Poliisi näkee SmartWaterin?
Vastaus: Poliisi käyttää SmartWateria työvälineenä ilman lisäkustannuksia. Koodin yhteys omistajaan antaa jäljittävyyden minkä auttaa rikostutkinnoissa.

Miten Poliisi näkee, että se on juuri minun SmartWater koodi?
Vastaus: Poliisi tietää että on 2 mahdollisuutta identifioida koodi ja sen omistaja. Standardin mukaisesti lisätään iso määrä mikrohiukkaisia joka ampullaan, mikroskoopisen pienet laatat 0,4 x 0,6mm missä ainutlaatuinen koodi on lisätty. Näitä tunnettuja koodeja voidan lukea käsimikroskoopilla. Poliisi voi heti etsiä niitä löydettyjä koodeja kansainvälisessä tietokannssa. Jos ei löydy mikrohiukkasia voidaan tehdä ilmainen laboratorio analyysi. Silloin löytyy se ainutlaatuinen merkkausDNA koodi (mikä on koko nesteessä). Tarvittaessa laboratorio kirjoittaa asiantuntijan lausunnon mikä toimii näyttönä syyttäjälle.

Kuinka kauan merkkaus kestää?
Vastaus: SmartWater MerkkausDNA on hyväksytty Iso-Britannian testinormin PAS820:2012 British Standard Instituion, BSIA:n mukaisesti. SmartWater on sen testinormin mukaisesti saavuttanut korkeimman mahdollisen kestävyys – 5 vuotta ulkoilmassa. Lue lisää PAS820:2012 täältä.